top of page

Mensen die het vaakst multitasken zijn er het slechtst in..

Bijgewerkt op: 15 jan.

Nieuw onderzoek van de universiteit van Utah wijst erop dat mensen die het vaakst multitasken er over het algemeen het slechtst in zijn. En die mensen hebben dat niet in de gaten: ze denken dat ze er bovengemiddeld goed in zijn.


De onderzoekers trekken die conclusie op basis van een uitgebreid onderzoek onder 310 studenten. De studenten kregen eerst een vragenlijst voorgelegd met daarop vragen over hun vaardigheden als multitasker. Ook ondergingen ze diverse testjes waarin vastgesteld werd hoe goed de studenten nu werkelijk konden multitasken.


De resultaten Het onderzoek levert opvallende resultaten op. “De mensen die het beste in staat waren om effectief te multitasken, waren niet de mensen die ook het sterkst geneigd waren om meerdere taken tegelijkertijd op te pakken,” zo stellen de onderzoekers in het blad PLoS ONE. En mensen die veel aan multitasking deden (bijvoorbeeld door te rijden en te bellen of meerdere media tegelijkertijd te volgen) bleken er over het algemeen slecht in te zijn. Opvallend genoeg waren deze mensen zich daar niet van bewust. Zeventig procent van deze proefpersonen dacht bovengemiddeld goed te kunnen multitasken. En dat is statistisch gezien onmogelijk.


Waarom? Maar waarom multitasken mensen die er juist zo goed in zijn, zo weinig? Het onderzoek wijst erop dat deze mensen niet geneigd zijn om te multitasken, omdat ze zich nu eenmaal beter op een taak kunnen concentreren als ze er niets anders bij doen. Het onderzoek suggereert dan ook dat mensen die wel veel multitasken dat niet doen omdat ze er goed in zijn, maar omdat ze minder goed in staat zijn om afleidingen te negeren en zich op één taak te richten.


De onderzoekers bestudeerden ook de persoonlijkheid van de proefpersonen om te achterhalen of er een verband was tussen bepaalde karaktertrekjes en de neiging om meerdere dingen tegelijkertijd te doen. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen die impulsiever zijn en behoefte hebben aan spanning vaker multitasken. Daar is één uitzondering op: mensen die bellen tijdens het autorijden, hebben niet de neiging om impulsief te zijn. Dat wijst erop dat het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden een bewuste keuze is.


Artikel uit Scientias 2013

Bronmateriaal:

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page