top of page
´Multitasken is een mythe´ onderwijs

ONDERWIJS

De variant 'Multitasken is een mythe' voor leerlingen (4 HAVO en 5 VWO) en studenten WO is eigenlijk bij toeval ontstaan.

Enige jaren geleden heeft Wouter zijn dochter die destijds 5 VWO deed, proberen uit te leggen wat de gevolgen zijn van TV-kijken en appjes sturen tijdens het huiswerk maken. Ze pikte het snel op en enige weken later had ze haar aanpak drastisch veranderd.

 

Toen de rector Wouter daarna vroeg de workshop aan de hele VWO afdeling te geven reageerde de dochter met: 'maar dan ben ik wel mijn voorsprong kwijt'.

Workshop efficiënter werken voor het onderwijs

De workshop bleek voor alle leerlingen een groot succes. Vanaf dat moment gaat Wouter enkele malen per jaar voor een gereduceerd tarief langs bij verschillende scholen in het land.

Het blijkt dat een groot gedeelte van de leerlingen van 16 jaar en ouder zich niet realiseren dat het huiswerk een stuk moeilijker lijkt als je er meerdere dingen naast doet.

onderwijs ´Multitasken is een mythe´

Telefoongebruik

Verschillende onderzoeken (zie pagina artikelen) hebben uitgewezen dat je IQ 15 punten lager scoort en je uiteindelijke cijfer bij tentamens een tot twee punten lager uitpakt als je je telefoon naast je hebt liggen tijdens het huiswerk. Zelf als de telefoon op 'stil' staat heeft het consequenties voor je leerprestaties. 

Natuurlijk worden de leerlingen er door ouders en leerkrachten op gewezen dat ze 'de telefoon weg moeten leggen' en dat ze zich eens 'goed op het huiswerk moeten focussen'.

Het is bekend dat de meeste leerlingen deze adviezen naast zich neerleggen. 

 

Tijdens 'Multitasken is een mythe' wordt het verhaal op een speelse manier gebracht en ondervinden de leerlingen door oefeningen wat er in het brein gebeurt als ze aan meerdere dingen tegelijk aandacht geven.

De rest van het jaar kunnen docenten verwijzen naar de workshop of lezing.

Op het eind van de sessie krijgen de leerlingen een aan het onderwijs aangepast boekje 'Multitasken is een mythe' mee (PDF).

Florence Stinis

School coach

2Flow Onderwijsbureau

Ik pleit voor meer trainingen voor jongeren zoals 'Multitasken is een mythe'. Waarom? Omdat leerlingen in deze training interactief over zichzelf en elkaar leren. De presentatie en oefeningenzorgen ervoor dat leerlingen zich bewust worden van wat multitasken met hen doet. Het is inefficiënt en het levert stress op. Deze training zal de leerlingen nog lang bij blijven!

Basia Elting

5VWO

Sinds ik de training ‘Multitasken is een mythe’ heb meegemaakt denk ik meer na over hoe ik zo efficiënt mogelijk mijn huiswerk kan maken. Wanneer ik mijn telefoon naast mij op tafel heb liggen, krijg ik steeds de neiging om erop te kijken en hierdoor kan ik mij niet honderd procent focussen op mijn huiswerk en maak ik meer fouten.

Femke Boon

5VWO

 ‘Multitasken is een mythe’ is iets wat ik wel vaker had gehoord. Ik wist dat je efficiënter kon werken als je maar één ding tegelijk deed maar ik had het nog nooit zo concreet gemerkt als tijdens de training die we op school kregen. Het was heel interactief, wat mijn medeleerlingen en ik erg leuk vonden. Veel leerlingen hadden het nog over de training de rest van de dag, niet omdat er een opdracht aan vast zat of omdat we er iets mee moesten doen. Maar omdat we enthousiast waren. Ik hoorde overal om me heen goede voornemens over het aanpassen van leerstrategieën. Als je eenmaal weet wat de beste manier is krijg je de kans om zelf te kiezen wat je daar mee doet. Het was een leuke en leerzame ervaring waar mijn klas echt van heeft genoten.

bottom of page